GRAS LATEN ZAAIEN

Gras laten zaaien is onze specialiteit. Loonbedrijf van Kleef legt gazons aan op veel verschillende plekken. Denk aan parken, tuinen of zelfs de straatkant. Wij zaaien niet zomaar graszaad, maar doorlopen eerst een aantal stappen. Eerst verwijderen wij een eventuele oude grasmat, het oude gras wordt zo grondig aangepakt dat er zelfs dezelfde dag nog kan worden begonnen met zaaien van het nieuwe gras. Wij werken met verschillende soorten graszaad, waardoor altijd het juiste mengsel voor jouw grasmat gebruikt wordt.

 

Wanneer gras zaaien?
Gras laten zaaien kan het hele jaar door, maar de beste tijd is in het voorjaar, de zomer en het najaar. Zie onze gazonkalender. Graszaad ontkiemd vanaf 10 graden Celsius. Vocht en warmte zijn erg belangrijk in het ontkiemingsproces. Daarom zijn het voorjaar en en het vroege najaar de meest geschikte periodes om een gazon te zaaien.

 

De voordelen van het zaaien van gras ten opzichte van graszoden leggen.

 • Er is meer keuze in mengsels, dus aan te passen aan de situatie, waarvoor het gebruikt wordt (bijvoorbeeld speel-gazon, sier-gazon enz.)
 • Het gazon heeft een langere levensduur
 • De conditie van het gras is beter
 • Het gras wortelt beter, zodat er een vastere grasmat en betere afwatering ontstaat
 • Er is minder kans op ziekten en schimmels in het gazon
 • Gras zaaien is goedkoper dan graszoden leggen. 

 

Loonbedrijf van Kleef is een expert op het gebied van gras laten zaaien. In samenwerking met Grastotaal leveren wij mooie gazons op. Om een sterke grasmat aan te leggen zijn de volgende stappen van belang. 

OFFERTE AANVRAGEN
Loonbedrijf van Kleef - Overtop frezen

STAP 1: OUDE GRASMAT VERWIJDEREN

Om een goede basis te creëren voor een gezonde grasmat, is het noodzakelijk de oude grasmat te verwijderen.
Dit kan op verschillende manieren.
Welke optie nodig is, heeft te maken met het startpunt van de grond.
Is het bijvoorbeeld een bestaande grasmat of braakliggende grond?

 • Optie 1: (indien noodzakelijk) Het doodspuiten van de bestaande grasmat, waarna deze wordt onder gefreesd. Dit gebeurd 2/3 weken voordat het nieuwe gazon wordt ingezaaid.
 • Optie 2:  Bij braakliggende grond of een bestaand gazon met veel onkruid en weinig gras, is het onder frezen van de grond met een over-top frees/omkeervrees voldoende.
 • Optie 3:  Het afplaggen en afvoeren van de oude grasmat, dit wil zeggen dat de bovenste grondlaag wordt verwijderd en er nieuw grond wordt opgebracht. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als de grondslag verlaagt moet worden. Ook kan dit nodig zijn om onkruidzaden en wilde grassoorten te verwijderen.

Loonbedrijf van Kleef - Overtop frezen

STAP 2: ONDERGROND VERFIJNEN

Er zijn verschillende manieren om de ondergrond te verfijnen.
Deze grondbewerkingen zijn zeker van belang bij het aanleggen van een gezonde grasmat. De verschillende manieren om de grond zaai klaar te maken zijn: 
Frezen, spitten, over-top frezen en rotorkop-eggen.

 • Bij frezen wordt de grond verfijnt/verpulverd.
 • Spitten is een diepe grondbewerking, waardoor verschillende grondlagen worden vermengt.
 • Over-top frezen zorgt ervoor dat de grove grondlaag (zoals planten resten) begraven wordt en de fijne grondlaag boven komt liggen, waardoor er een perfect zaaibed ontstaat.
 • Rotorkop-eggen is een vorm van grondbewerking, die de bodem verfijnt en egaliseert.

Per situatie kijken we welke vorm van grondbewerking nodig is.

Gras beregening systeem Loonbedrijf van Kleef

STAP 3: AANLEG BEREGENING

Graszaad heeft voldoende water nodig om te ontkiemen en te groeien. En daarmee zich te ontwikkelen tot een gezonde grasmat. Ook een bestaande grasmat heeft voldoende water nodig, vooral in warme, droge periodes van het jaar. Het aanleggen van een nieuw gazon is een mooie gelegenheid om beregening in te graven. Bij een bestaand gazon is dit ook mogelijk, maar houd  er dan rekening mee dat de grasmat beschadigt en deze hersteld moet worden.

 

Wij beschikken over diverse gereedschappen, waarmee eenvoudig een beregeningssysteem kan worden aangelegd. Ook wat betreft de verschillende soorten sproeiers geven wij een passend advies, gericht op jouw gazon. Kijk op gras beregening voor meer informatie of neem contact op.

Loonbedrijf van Kleef - egaliseren

STAP 4: GROND EGALISEREN

Bij egaliseren wordt de grond zo vlak/egaal mogelijk gemaakt. Dit is belangrijk, voordat het gras wordt in gezaaid. Lopen op een ongelijk gazon is erg vervelend en lastig tijdens het maaien van het gras. Tevens is egaliseren nodig voor de juiste afwatering.

Loonbedrijf van Kleef heeft machines om jouw grasmat mooi en vlak aan te leggen, zodat je optimaal van je gazon kunt genieten!

Loonbedrijf van Kleef - kunstmest strooien

STAP 5: GROND BEMESTEN

Nieuw gazon bemesten
Bemesting van de bodem is belangrijk voor een snelle opkomst en een mooie dichte grasmat. Voordat het gazon ingezaaid wordt, bemesten we de bodem. In de meststoffen zitten de voedingsstoffen voor een gezonde en diep-groene grasmat.

Bestaand gazon bemesten
Ook een bestaand gazon heeft meststoffen nodig, daarom is het belangrijk het gazon minimaal 2 keer per jaar te bemesten. Kijk voor meer informatie op gazon bemesten.

Loonbedrijf van Kleef gras zaaien

STAP 6: GAZON ZAAIEN

Als laatste zaaien wordt het gazon machinaal ingezaaid dit zorgt voor een juiste verdeling van het zaad.

Wij werken met verschillende soorten graszaad. Veel gebruikte soorten zijn het speelgazonmengsel en het sportveldenmengsel, deze 2 soorten zijn sterk en bestand tegen intensief gebruik. Ook voor het inzaaien van een weide of boomgaard gebruiken wij een speciaal daarvoor geschikt mengsel.
Afhankelijk van het perceel en het doeleind ervan, adviseren wij het juiste graszaad. Kijk voor meer informatie op soorten graszaad.

NAZORG

Tips na het zaaien van gras

 • Voldoende vocht/water
 • Niet betreden
 • Vanaf 2/3 weken maaien op 4,5 cm.

Het is erg belangrijk dat de bodem na het inzaaien van het gras, goed vochtig word gehouden. Daarom is ons advies in droge periode, dagelijks korte tijd (10 tot 20 minuten) te sproeien. Is het regenachtig weer, dan is dit uiteraard niet nodig. Na 2/3 weken (afhankelijk van het jaargetijden en de weersomstandigheden), mag het gras gemaaid worden op ongeveer 4,5 cm. Daarna wekelijks.

Kijk voor meer informatie over onderhoud van gras op de gazonkalender

Heb je nog vragen, na het inzaaien? Neem gerust contact met ons op!

GRAS LATEN ZAAIEN DOOR LOONBEDRIJF VAN KLEEF?

De juiste werkwijze van gras zaaien zorgt voor het beste resultaat. Laat je gras zaaien door Loonbedrijf van Kleef.

OFFERTE AANVRAGEN