Verticuteren

Gazon onderhoud is erg belangrijk. Door de juiste onderhoud ontstaat er een groene, strakke grasmat. Een belangrijk onderdeel van gazon onderhoud is verticuteren. Bij het verticuteren van het gazon wordt de viltlaag verwijderd. De viltlaag zijn de mossen, onkruiden en dood gras dat zich verzamelt in het gazon. Het is van belang dat deze viltlaag verwijderd wordt omdat er anders bijvoorbeeld oneffenheden ontstaan of het gras sterft af.

 

De voordelen zijn;

  • Allereerst laat het meer lucht en licht door
  • Daarnaast kan water kan weer de grond in
  • Dit alles stimuleert de wortelgroei van het gras

Na het verwijderen van de viltlaag is het van belang om gras door te zaaien. Loonbedrijf van Kleef heeft een speciaal machinepark om verschillende onderhoudswerkzaamheden voor gazons uit te voeren.

 

Ons advies is om minimaal 1 keer per jaar te verticuteren. Een enkele keer is het nodig om het gazon, in het najaar, voor de tweede keer te verticuteren. Dit hoeft alleen wanneer je erg veel last hebt van mossen en andere onkruiden. Verticuteren gebeurt meestal in het voorjaar, rond april en mei.

Beluchten

Je gazon beluchten en verticuteren is iets dat van groot belang is als je een mooi groen gazon wilt behouden. Bij het gazon beluchten worden er kleine gaatjes in de bodem geprikt, waardoor er onder andere meer lucht en water in de grond wordt binnen gelaten. Hierdoor kunnen de wortels het water en de voedingsstoffen beter op nemen.

 

Door het gazon te beluchten komt er lucht bij de wortels, waardoor het gazon aansterkt. Daarnaast zorgt dit ook voor een juiste afwatering. Het overtollige water kan beter weg zakken en hierdoor blijven er geen plassen op het gazon staan.

Wij adviseren het gazon, net zoals verticuteren, minimaal 1 keer per jaar te beluchten.

Bemesten

Naast gazon onderhoud zoals verticuteren en beluchten, is het belangrijk om het gazon te bemesten. Elke grasmat heeft goede voeding en onderhoud nodig. Zonder voedingsstoffen verslechtert de bodem en dit belemmert de groei van het gras. De voeding van een grasmat is te vergelijken met de voeding van een plant omdat de grasmat zonder de juiste voedingsstoffen niet optimaal en gezond kan groeien. Je kunt je gazon bemesten om zowel schimmels als grasziekten te voorkomen.

 

Daarom is ons advies om minimaal 2 keer per jaar te bemesten, bijvoorbeeld in het voorjaar en najaar. Als resultaat daarvan hou je een mooi en gezond gazon.

 

Er zitten veel voordelen aan mest strooien. Enkele voordelen zijn bijvoorbeeld;
  • Het gras wordt dikker, het bevordert onder andere de groei van het gras
  • De grasmat wordt voller, het bevordert de groei van wortelvorming
  • De voedingsstoffen zorgen bijvoorbeeld voor minder onkruid en ziekten

In het kort; voor het juiste gazononderhoud ben je bij Loonbedrijf van Kleef aan het juiste adres!